Prijaviti se morate na ARSO, tehtati embalažo in o njej poročati

Ste mislili, da je nemogoče, da točite svoj med v kozarce, ga prodajate, ste registrirani kot čebelar, zdaj pa boste še embaler? No, v tej državi je vse mogoče. Po novem ste – tako kot vinarji, ki točite v steklenice, embalažo, svoje vino in ga prodajate – embalerji. Vzporednico s tem lahko potegnete tudi drugi, pridelovalci sokov, marmelade …

Gre za spremenjeno »ekouredbo« o ravnanju z embalažo (ki ima podlago v evropski direktivi), s katero jo je vlada, konkretno ministrstvo za okolje pod vodstvom Irene Majcen, tudi malim obrtnikom pošteno zagodla. Namreč, ogromno tistih, ki embalažo uporabljajo samo občasno, bo moralo po letu 2019 vso embalažo evidentirati, tehtati in se za to prijaviti ter poročati na agenciji za okolje in prostor (ARSO). V evidenco pri ARSO pa se morajo vpisati že zdaj oziroma v 30 dneh po tem, ko zanje začnejo veljati pravila o poročanju. Pred tem je to veljalo za tiste, ki letno proizvedejo oziroma uporabijo več kot pet ton embalaže.

Milo rečeno, absurdnih primerov je kar nekaj.

Kaj lahko počne slaščičar, kaj vinar in kaj čebelar

Slaščičar, ki na mestu proizvodnje pakira pecivo in ga prodaja v trgovine. Ta je zavezanec za poročanje kot embaler. Če to podjetje proda svoje pecivo v tej isti embalaži na svojem prodajnem mestu, pa je to servisna embalaža. Torej, če da kremno rezino iz slaščičarske delavnice neposredno v embalažo za enkratno uporabo. V tem primeru je zavezanec za poročanje le dobavitelj (velja za nakup embalaže pri slovenskem proizvajalcu embalaže).

Kaj pa, če zadeve stojijo na policah? Kako bi okoljska inšpekcija gledala vinarje in čebelarje? Mimogrede – kazni so visoke, od 1.500 do štiri tisoč evrov.

Objavljamo naša konkretna vprašanja in dobesedne odgovore okoljskega ministrstva:

VPRAŠANJI FINANC:

  1. Denimo, če čebelar polni svoj med v kozarce in ga proda neposredno končnemu kupcu, ali mora poročati o embalaži ali ne? Kaj pa, če ga proda trgovcu?
  2. Kako je z vinarjem? Če ima na polici svoje buteljke, ali mora poročati ali ne? V katerem primeru da oziroma ne?

ODGOVORA MINISTRSTVA ZA OKOLJE IN PROSTOR:

1. Čebelar je v tem primeru embaler – poročati mora, ko da med (embalirano blago) prvič v promet v Sloveniji, pri tem ni pomembno, komu ga proda – končnemu kupcu ali trgovini.

2. Razumeti je, da je vinar embaler – poročati mora, ko da vino (embalirano blago) prvič v promet v Sloveniji, in ne, ker ima svoje buteljke na polici.

Čakamo še na pojasnila, kaj se zgodi, če nekdo pride k vinarju ali čebelarju z lastno embalažo.

IZVIRNA NOVICA FINANCE.SI

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Za izboljšanje uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Vaša zasebnost je zagotovljena. Preberi več...

Uporaba piškotkov (cookies) na spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje: Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj

Na spletni strani uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-1. Uporabljeni so le piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te spletne strani. Za beleženje statistike obiskanosti strani, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnemu vedenju na spletni strani oz. v povezavi z drugimi stranmi. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate z rabo v nadaljevanju opisanih piškotkov.

Katere piškotke lahko uporablja ta spletna stran

Ime piškotka Namen Trajanje
PHPSESSID Piškotek za uporabniško sejo. Seja
cmscart Piškotek za nakupovalno košarico. Seja
cmstokenf Piškotek uporabniški profil. Seja
_ga Google analitycs 2 leti
google.com Google naloži 3 piškotke ob prikazovanju google zemljevida. 2 leti
cc_cookie_accept, cc_cookie_deny Pomnimo vašo odločitev o uporabi piškotkov 1 leto

ZAPRI